Wat is Contact Improvisatie?

Dans, acrobatiek en lichaamsbewustzijn

 

Contactimprovisatie is een dansvorm. Maar het heeft bijvoorbeeld ook aspecten van acrobatiek en lichaamsbewustzijn. Als beweger/danser maak je contact met je lichaam en vanuit de diepte, de subtiliteit en diversiteit die je ontdekt, ontstaat beweging. Deze beweging krijgt vorm in tijd en plaats op veel denkbare manieren.

Onze eerste partner is de vloer. De bewegingen laten we met zo minimaal mogelijke inspanning ontstaan. We werken met zwaartekracht, spiralen, momentum, rollen, je ledematen invouwen en weer de ruimte in bewegen.

Met een partner of partners is er dan ineens nog veel meer mogelijk. Je gebruikt de structuur van de ander om ook op, over, onder de ander te dansen.

 

Lessen, workshop of ... de JAM

 

In contactimprovisatie kun je les volgen en bepaalde technieken leren. Contactimprovisatie is verwant aan moderne dans en maakt gebruik van deze technieken om je lichaam zo efficiënt mogelijk door de ruimte te bewegen. Maar waar moderne dans ook een uitvoeringspraktijk heeft, is die er bij contactimprovisatie niet.

Wij hebben de jam waar we samen komen om te dansen, te spelen, te leren, plezier te maken, elkaar te ontmoeten in een vrije ruimte waar iedereen welkom is en de rollen en sociale conventies van de buitenwereld geen rol spelen.

Elke eerste zondag van de maand organiseren wij een Jam in DCU te Utrecht.

 

De oorsprong van Contactimprovisatie

 

De oorsprong van Contactimprovisatie ligt in de jaren ’70 in de Verenigde Staten. De score van de performance Magnesium (van Steve Paxton e.a.) is de aanzet geweest tot het wereldwijd verder ontwikkelen en beoefenen van Contactimprovisatie. Dit gebeurt via lessen en in workshops, jams en festivals.

In Contactimprovisatie ontstaat de dans vanuit het improviseren met verschillende bewegingsaspecten; de dans ligt daardoor als vorm niet vast. Ingrediënten zijn onder andere: dansimprovisatie/expressie, partnering, wat acrobatiek en elementen uit martial arts/aikido, het werken met de vloer en zwaartekracht en andere fysica van een gegeven situatie in de dans. Bovendien komt het geregeld voor dat in de dans reflexmatige reacties van het lichaam aangesproken worden, die vervolgens deel uitmaken van het bewegingsrepertoire.

 

Dansen in een solo, in een duet, trio of groep

 

In Contactimprovisatie beweeg je als danser vrij in een solo, in een duet, trio of groep waarbij er vaak een gedeeld contactpunt is met andere dansers. Het delen van gewicht met andere dansers; het spel met de zwaartekracht en het gebruik maken van de vloer geven het improvisatie-aspect in de dans extra dimensies.

Contactimprovisatie wordt vaak als speels, verrassend en vrij ervaren en is een geweldige manier om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Als danser maak je contact met je eigen lijf, maar leer je tegelijk je lichaam direct kennen via je danspartner en de dans zelf.